6 tips voor microfoongebruik

De microfoon, het soort en hóe je deze gebruikt bepaalt voor het grootste deel de kwaliteit van je opname.

Wanneer je zelf aan de slag gaat met de opnames van je podcast helpen deze 6 tips hoe je het beste geluid uit je microfoon haalt.

6 – Afstand

De afstand tot de microfoon is van invloed op de klank van je stem. Dichterbij de microfoon klinkt je stem voller, warmer en luider. Verder van de microfoon af wordt het geluid dunner en minder in volume. Hierdoor kan er meer omgevingsgeluid opgenomen worden dan wenselijk is. Daarnaast is de klank ook minder prettig.

De juiste afstand is afhankelijk van het soort microfoon welke je gebruikt. (Zie punt 1)

Bij een dynamische microfoon is het wenselijk om redelijk dichtbij in de microfoon te spreken.

Bij een condensator microfoon kun je wat verder van de microfoon spreken. Wanneer je je pink en duim uitstrekt (alsof je een telefoon uitbeeld) en deze afstand tot de microfoon aanhoudt zit je redelijk goed.

Wanneer je tijd hebt, experimenteer dan maar eens met de afstand tot de microfoon en de verschillen in klank die dat oplevert.

5 – Spreek rechtstreeks in uw microfoon

Wanneer je met iemand praat, dan kijk je deze persoon aan, dit geld ook voor de microfoon. Zorg dat je altijd recht in de microfoon spreekt. Wanneer je namelijk niet recht in de microfoon spreekt dan kan dat klinken alsof je niet in dezelfde ruimte bent als waar de microfoon is, er treden volumeverschillen op en dat is nadelig voor de kwaliteit van je opname.

Let er vooral op wanneer je met iemand anders in gesprek bent tijdens de opname, je bent namelijk gewend om je gesprekspartner aan te kijken tijdens het gesprek en je vergeet hierdoor recht in de microfoon te spreken.

4 – Popfilter of plopkap

Een popfilter of plopkap is een essentieel onderdeel voor de opname van stemmen. Wanneer je spreekt wordt er met name bij de ‘P’, ‘B’ en ‘F’ veel lucht verplaats. Dit kan dan klinken als harde ‘ploppen’ in het geluid. Een popfilter (voornamelijk bij condensatormicrofoons) of plopkap (voornamelijk bij dynamische microfoons) zorgt er voor dat deze bijgeluiden sterk gereduceerd worden.

3 – Geen reflecterende oppervlakken

Tafelbladen,ramen en andere gladde oppervlaktes reflecteren het geluid terug naar de microfoon, waardoor er ongewenste reflecties in de opnames kunnen komen. Zorg daarom voor een goede, stille, ‘droge’ plaats waar je de podcast gaat opnemen. Een plaats waar bijvoorbeeld veel (hoogpolige) vloerbedekking en (dikke) gordijnen aanwezig zijn werk aanmerkelijk beter dan de saaie vergaderzaal vol lamellen, tafels en een gietvloer.

Dit is het allerbelangrijkst wanneer je opnames maakt met een condensator microfoon omdat deze gevoeliger is dan een dynamische microfoon en zodoende dus ook meer reflecties oppikt. Je kunt dan het gevoel krijgen dat je je podcast hebt opgenomen in een badkamer

2 – Microfoon plaatsing

In punt 5 gaven we al tips over het recht in de microfoon spreken. De plaatsing van de microfoon is evenzo belangrijk. Wanneer je de microfoon te hoof of te laag plaats kan dit leiden tot ongewenste bijgeluiden, het ‘ploppen’ zoals we eerder in punt 4 bespraken.

Zorg dat je de microfoon zo plaatst dat deze direct voor de mond gecentreerd staat. Wanneer je de microfoon te laag plaatst zul je merken dat je meer last hebt van de lucht die in de microfoon blaast omdat bij het spreken de lucht veelal omlaag geblazen wordt.

1 – Condensator of dynamisch?

Condensatormicrofoons zijn het meest geschikt voor gebruik in een ‘gecontroleerde’ omgeving. Een locatie waar de akoestiek bovengemiddeld is, waar weinig tot geen omgevingsgeluid is.

Een condensator microfoon is veel gevoeliger dan een dynamische microfoon, maar dienen ook veel voorzichtiger behandeld te worden. Daarnaast is het aan te raden dat wanneer een condensator microfoon niet gebruikt wordt, deze volledig wordt uitgeschakeld. Pas ook op bij het aansluiten van een condensator microfoon dat de ‘phantom power’ (48v) uitgeschakeld is en pas wordt ingeschakeld als de microfoon volledig is aangesloten.

Dynamische microfoons zijn echte werkpaarden en veel minder gevoelig dan een condensatormicrofoon. Deze microfoon dient ook altijd iets luider te worden opgenomen. Omdat deze microfoon veel minder gevoelig is, is deze veel beter geschikt om te gebruiken in minder ideale omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer er meer omgevingsgeluid is of de ruimte akoestisch minder geschikt is.

Bent u geïnteresseerd in het opnemen van een podcast? De AudioFabrique kan voor u het hele trajct van opname tot distributie van uw podcast verzorgen. Neem direct contact op!
5.1 surround studio

De AudioFabrique maakt gebruik van cookies om deze website te analyseren, personaliseren en te verbeteren voor marketingdoeleinden.

 

Meer informatie of je instellingen aanpassen? Ga dan naar onze privacy policy.